(kamp 5) 12.06.17

Ugly Duck vs Amundsen

 

Skrevet av Thomas Skilnand

 

Danskene banket hjemmelaget

 

 

Alt lå til rette for en super og spennende kamp da Hans Tryggvasson og Håndverkerstuene igjen inviterte til bryggeribråk. Denne gangen var turen kommet til runde 5 av 8 av de innledende nordiske rundene, og til kampen mellom bortelaget Ugly Duck fra Danmark og hjemmelaget Amundsen Bryggeri, ett av to Oslo-bryggerier som klarte seg gjennom de innledende norske rundene.

 

Amundsen var innstilt på å benytte seg av hjemmefordelen og stilte mannsterke opp med både Alexander Wold, Jørgen Hellevig og Matt Arens, som alle presenterte én øl hver, mens Ugly Duck sendte en mann med innsidekjennskap fra norske bryggerier, nemlig Casper Lynge Givskov, for en del av de tilstedeværende kjent som tidligere medarbeider på bryggeriet Nøgne Ø i Grimstad.

 

Maten vi fikk servert besto av følgende tre retter:

Til forrett: biff tartar, karsemajones, rugbrød, sennepskrem, fritert kapers, solsikkeskudd, syltede reddiker og salat

Til hovedrett: brosme, potetkrem, ramsløk, grillet vårløk, potetchips og fritert dill

Til dessert: Rabarbra med vaniljekrem, mandelkake og karamellisert hvit sjokolade

Vi snakker altså om et måltid verdig en konge, disket opp av Håndverkerstuenes egen Jonas Melin. Spørsmålet var derfor om bryggeriene hadde funnet øl som kunne leve opp til den gode maten.

 

Til hovedretten hadde Amundsen valgt det mange vil kalle et trygt valg, nemlig pilsneren Run to the Pils, et øl de selv beskriver som lett, «crisp» og forfriskende, og som var så fersk som det går an å få det. Den var faktisk bokset så sent som fem timer før den ble servert. De mente at noe så delikat som biff tartar trengte noe lett og ikke altfor kraftig. Ugly Duck på sin side hadde gått en helt annen vei. De mente at en rett med så mange elementer som det var i forretten trengte en like kompleks øl, så de valgte å komme med en smaksbombe av en Flanders Red Ale. En øl som ifølge Ugly Ducks utskremte var en av to for kvelden som var unike for Bryggeribråk, da det kun fantes ett fat av hver. Her snakker vi en øl som har ligger 10 måneder på eikefat og som er gjæret kun med villgjær, med mye syrlighet og vinøsitet.

 

Til hovedretten hadde begge bryggerier valg en variant av IPA eller India Pale Ale, men der Amundsen hadde valgt det de selv kalte en tungt humla Session Barley IPA (relativt alkoholsvak variant), kalt Everyday Hero, hadde Ugly Duck nok en gang valgt en svært eksklusiv, fatlagret øl. Nemlig en versjon av Ugly Ducks White IPA White Rabbit, som hadde ligget 10 måneder på Sauternes-fat, og som var gjæret med villgjæren Brattanomycis. En øl beskrevet av Givskov som å inneholde «masse lækkerhed».

 

Til desserten hadde de nok en gang valgt helt forskjellig. Ølene til desserten serveres for øvrig blindt, dvs. at man ikke vet hvilket øl som er fra hvilket bryggeri. Amundsen stilte med sin Loosh, en syrlig Berliner Weisse med mango, mint og lime. Ugly Duck valgte en kaffebombe med sin Vanilla Coffee Porter, som er brygget med store mengder espresso.

 

Etter at alle hadde spist seg gode og mette og drukket seg i enda bedre humør, var alvorets time endelig kommet. Vi skulle få vite hvem som gikk seirene ut av denne spennende kampen. Første rett som ble annonsert var desserten, og den hadde Amundsen tatt hjem med stor marginal. Deretter ble hovedretten annonsert. Den hadde heller ikke vært særlig jevn, og Ugly Duck tok den relativt enkelt. Da var det forretten som skulle avgjøre. Den gikk etter en kort trommevirvel til Ugly Duck med så lite som fem stemmers overvekt, til stor jubel fra bortelagets representant, og forskjellig grad av indignasjon blant hjemmelagets representanter. Seieren ble selvfølgelig feiret med stor verdighet av danskenes representant, der han trampet flat de tre Amundsen-tomboksene som var satt frem så folk kunne se hva de ble servert.

 

Nå er han et skritt nærmere målet sitt, nemlig å få møte (og knuse) Nøgne Ø i finalen. Men for at det skal kunne skje, må begge vinne både kvart- og semifinale på veien, noe som sannelig ikke er enkelt med så mange gode bryggerier som er med i år.

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek