(Kvartfinale 3) 28.08.17

Chad Beer mot Ugly Duck

 

Skrevet av Camilla Grøneng

 

En svenske på avveier

 

Kveldens bryggerier var begge langveisfarende gjester. Ja, faktisk er veien kortere mellom hjemstedet til Ugly Duck, som holder til på Fyn, og Chad Beer fra Malmö enn reiseveien våre gjestende duellanter hadde for å komme til Håndverkerstuene denne mandagen. Og for ett av bryggeriene føltes nok veien ekstra lang - Jakob fra Chad Beer opplevde nemlig å punktere med bilen full av øl på vei til Oslo!

 

Med ett bryggeri for lite blir det ingen duell - og her i Bryggeribråk vinner man altså ikke på walk over. Dermed ble oppstarten på kveldens konkurranse utsatt så lenge som mulig, og da Jakob fortsatt ikke hadde rukket frem (det ryktes at han hadde funnet en liten omvei på Oslos østkant et sted), trådte Hansi til som stand in i første runde. Hansi kjente heldigvis bryggeriet godt fra tidligere besøk, og kunne fortelle om et lite bryggeri fra 2015 med produksjon på 10.000 liter i året og fokus på rene smaker og moderat alkohol. Bryggeriet låner navnet fra den australske bryggmesteren Chad Paton, som forelsket seg i amerikansk håndverksøl under et opphold i USA for 14 år siden.

 

Kveldens andre bryggeri, Ugly Duck, har hentet sitt navn fra "Den Grimme Ælling", noe som først gir mening når vi får høre at bryggeriet ble startet opp som et sidespor til det rene hveteølbryggeriet Indslev, som har en hvit svane i sin logo. De to bryggeriene deler produksjonslokaler og ansatte, men holder på sine unike stiler. Ugly Duck ble startet i 2012, og har en produksjon på ca 500.000 liter i året - med soleklare ambisjoner om å øke til "mist en milliard", selvsagt. Og i løpet av kvelden skulle det vise seg at bryggeriet har en helt klar preferanse for fatlagret øl, så de 150 fatene de har i kjelleren kommer nok godt med.

 

Kveldens meny hentet inspirasjon fra boken "Øl med kniv og gaffel", og forfatter og ølkjendis Sigrid Strætkvern var på besøk og fortalte litt både om eget forhold til øl og om maten. Hun har etterhvert levd både med og av (som yrke, da!) øl i over 30 år, helt siden den gang hun overtok storesøsters sommerjobb hos Hamar bryggeri. I 2001 etablerte hun Ringnes Ølsenter og Ølskolen, og i 2014 vant hun sammen med Ringnes den aller første sesongen med Bryggeribråk.

 

Kveldens første rett var en nydelig kremet potetsuppe med pils, sjøkreps, brunet smør, brent purreløk og sitrontimian. Det ville riktignok vært litt enklere å spise dersom purreløken hadde vært i mindre biter (pulverform?),  og sjøkrepsen måtte deles med kniv i suppetallerkenen - men smaken var det ikke noe i veien med. Chad Beer hadde her valgt sin Bunyip Brown Ale, og Hansi kunne fortelle at her var tanken å matche opp mot smaken av brunet smør uten å overdøve de fine smakene med for høy alkohol.

 

Ugly Duck på sin side presenterte en artig IPA-variant, Tart Rabbit. Denne var basert på bryggeriets Follow the White Rabbit IPA, en hvit ipa brygget med Brettanomyces, før den har fått 8 måneder på tyske hvitvinsfat. For å virkelig hente frem syra har den også fått et tilskudd på ca 20% berliner weisse som hadde stått i 6 måneder på rødvinsfat. Mye artig smak her, med andre ord - bare så synd at man må til Ugly Duck sin restaurant i København for å få mer av den...

 

Hovedretten denne kvelden var Bokklam, lammebog kokt i bokkøl, med rotgrønnsaker, eple og mandelpotetstappe. Og nå hadde heldigvis en litt sliten og småstressa Jakob funnet veien helt frem til Håndverkerstuene og fått overlevert ølen til kveldens bakkemannskap, og han kunne fortelle at her hadde Chad Beer valgt sin IPA 15 Minutes of Flame. Denne ølen har, som navnet tilsier, kun humle de siste 15 minuttene i kokeprosessen, noe som gir rik humlearoma og -smak uten at det hele blir alt for bittert.

 

Kasper fra Ugly Duck hadde her hentet frem en Imperial Red Ale. Denne hadde fått et opphold på rødvinsfat for å hente ut litt tanniner som skulle rydde fint i det fete lammekjøttet.

 

Kveldens dessert ble annonsert som Bursda'is for store gutter - mye fordi man som regel mener at det ikke helt passer seg å servere alkohol til barn. Og når fløteisen har fått en real dose med bokkøl kan det kanskje være greit å forbeholde denne retten for de voksne - særlig fordi den er så god. Isen ble servert med maltsirup og crispy malt-tuille.

 

Ølen til desserten ble servert blindt, men fasiten viste at her hadde Chad Beer gått for sin Dark Days porter, med smak av sjokolade, knekk og masse kaffe. Med ikke mindre enn 7 sorter malt og en engelsk gjær som tillater litt ekstra restsødme var dette en nydelig dessertøl.

 

Men Ugly Duck hadde igjen funnet noe artig i ei tønne - til desserten stilte de med en flunkende ny Wheat Wine, som på stedet fikk navnet Heard it Through the Wheat Wine, en forholdsvis alkoholsterk (10,4 %) og stor øl som selvsagt hadde fått ligge på rødvinsfat og godgjøre seg før den ble blandet med en hvetebokk. Oppfinnsomheten er det i alle fall ingen ting i veien med!

 

Og så, etter en lang kveld med mye god mat og drikke, var tiden kommet for å avgjøre kveldens duell. Stemmene viste at publikum satte pris på den syrlige Tart Rabbit fra Ugly Duck til forretten, mens Chad Beer trakk det lengste strået med sin 15 Minutes of Flame til hovedretten. Igjen ble det altså desserten som avgjorde - og her falt publikum for den mer orginale Heard it Through the Wheat Wine. Med andre ord; danske Ugly Duck ble kveldens vinnere med sine spennende, fatlagrede øl. Undertegnede kan bare notere at begge de to ølene som ga seieren er forbeholdt Ugly Duck sin egen restaurant - og oppfordrer dermed herved bryggeriet til å skynde seg å åpne en Oslo-filial så vi får ta del i moroa her i landet også!

 

 

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek