(Semifinale 2) 25.09.17

Bådin mot Ugly Duck

 

Skrevet av Camilla Grøneng

 

 

Heltene fra nord slår til igjen.

Semifinalene er gjennomført og publikum har talt.

Mandag kveld ble det altså klart hvem som skulle

møte Nøgne Ø i årets store finale i Bryggeribråk.

 

I kveld var det altså bryggeriene Ugly Duck og Bådin som skulle kjempe om den siste finaleplassen. Danske Ugly Duck Brewing, som ble etablert i 2012, er det mer tradisjonelle bryggeriet Indslev sin spinnville fetter, og klokker inn på ca 5-600.000 liter i året. Bryggeriene deler både produksjonslokaler og ansatte, men det hos Ugly Duck at de finner på alle de viltre prosjektene og underlige oppskriftene. Sist Ugly Duck var på besøk i Oslo, serverte de oss 3 øl som alle var lagret på ulike typer fat, og med kreative blandinger av ulike stilarter. Forventningen til ølutvalget denne mandagen var derfor høy, og Casper fra Ugly Duck skuffet selvfølgelig ikke.

 

Bodøbryggeriet Bådin, som ble stiftet i 2012 av en kompisgjeng som var lei av at Bodø ikke hadde sitt eget bryggeri, er med 50.000 liter i fjor bare omtrent en tiendedel av størrelsen til Ugly Duck. Nå er vel det egentlig slett ikke ille for et bryggeri som ble drevet på ren dugnadsånd frem til 2015, men Bådin har et ess i ermet – de har nemlig kommet helt til finaleplass i Bryggeribråk tidligere også. I fjor tapte de knepent mot islandske Borg Brugghus, og spørsmålet er jo selvfølgelig om de klarer å klatre hele veien til topps i år.

 

På plass denne mandagen var også Rolv Yngve Bergesen, podcastsjef for Vestkast, og Hugo Ivan Hatland som står bak boka «Den norske Ølrevolusjonen, hjemmebrygging i stor skala». Disse kunnskapsrike herrer er også selve inspirasjonskilden til kveldens meny, som hadde gjennomgått et par forandringer siden sist uke. Riktignok fikk vi ikke den røkte ålen de hadde ønsket seg til forrett, men menyen skulle vel være både spennende og vanskelig nok å sette god øl til.

 

Ukens forrett var ceviche av laks – en liten endring fra sist ukes kveite – med grøn salat, chili, ingefær, agurk, tomat, lime og hvitløk. Til denne hadde Caspar fra Ugly Duck funnet frem en svært syrlig LemonHalfMoon Goose. Skjønt, strengt tatt var det visst en blanding mellom en berlinerweisse og en golden sour, for den som er opptatt av detaljene. Ølen er i tillegg smakssatt med både vanilje, yuzu og havsalt.

 

Thomas fra Bådin svarte på denne utfordringen med en leskende wit, Mjelle. Dette er en øl vi har truffet på før i Bryggeribråk, og med sine smaker av appelsin og koriander matchet den fint mot smaken i cevichen.

 

Hovedretten var helt ny denne uken, og forrige ukes lammesadel var byttet ut med andebryst dampet i witbier og muskat, med kremet potetmos, rødkål med ingefær og appelsinsaus som tilbehør. Her skulle en jo tro at danskene var på hjemmebane, for dette er smaker som vil hente frem julestemning hos de fleste fra landet i sør. Og ganske riktig, her gikk Casper for en Farmhouse Ale med Brett, men med 8 måneder på store chianti-tønner og 2 år i flaske var den typiske syrligheten dempet betydelig og aromaer som minnet mer om stall og hest kom tydeligere frem. Casper passet riktignok på å poengtere at de ikke hadde fått smake retten på forhånd, ettersom ingen kokk hadde tatt turen til Danmark for å lage maten til dem, men som Thomas svarte; dette spiser dere vel nesten hver dag likevel.

 

Spennende nok hadde Thomas valgt en helt annen retning på ølvalget til hovedretten, og serverte Beer and Lothing in Bodø – en annen kjenning for bryggeribråkpublikummet. Denne belgiske dubbelen matcher sødme og malt opp mot krydder og appelsin i retten.

 

Den eneste retten som hadde overlevd i sin helhet fra menyen sist uke var desserten – tilslørte plommepiker. Her fikk de flamsk red ale-marinerte plommene følge av krem med brunost og kavring, i en syrlig og fin dessert. Som vanlig ble ølen til desserten servert blindt, og her kunne de ved første øyekast likne ganske mye på hverandre også. Da bryggeriene etter stemmeavgivningen fikk lov til å presentere innholdet i glassene ble det likevel klart at det var ganske så forskjellige brygg vi hadde fått servert.

 

Casper fra Ugly Duck hadde her hentet frem enn Rye Porter, Imperial Vanilla Coffee Porter, som de håpet skulle stå bra til den mørke frukten og den mystiske, norske oppfinnelsen brunost. Thomas hadde derimot hatt litt problemer med å finne noe fra standardsortimentet, så han hadde endt opp med å blande en Rensåsen Remix med mango og pasjonsfrukt, med stouten Mørkved. Tanken ved denne blandingen var å ta med fruktigheten fra Rensåsen mot plommene, og maltsødmen til brunosten.

 

Så var tiden kommet da publikum feller sin dom. Og denne gangen var det våre venner fra nord som stakk av med seieren, med både forretten og desserten i lomma. Det hjalp altså lite for danskene at de fortsatt var flinkest med øl til and, men det kan kanskje være en trøst at den nasjonale matidentiteten overlevde slaget.

 

Dermed er det altså Bådin som igjen får æren av å stille i finalen, denne gangen mot Nøgne Ø. Og vi kan ønske velkommen til en helnorsk finale om to små uker!

 

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek