(FINALE) 09.10.17

Bådin mot Nøgne Ø

 

Skrevet av Camilla Grøneng

 

En vinner er kåret!

 

Mandag 9.oktober var den store dagen endelig her – finalen i årets viktigste og mest prestisjefylte konkurranse om å sette øl til mat. Hvilket bryggeri kan titulere seg som nordiske mestere i Bryggeribråk?

 

Det var virkelig fullt hus på Håndverkerstuene denne mandagskvelden. Alle finalebillettene var for lengst revet bort, og det fantes det fantes ikke en eneste ledig plass ved bordene. En lovende finalemeny med fire forlokkende retter lå på bordet og fristet, og det knyttet seg stor spenning til hvem som skulle ta hjem seieren i årets store finale. Men mest spent av alle var nok finalistene selv. Ja, ryktene sier til og med at det var både sommerfugler i magen og nerver i høyspenn.

 

Vi er jo etter hvert blitt godt kjent med disse to finalistene nå – finalekampen er årets 5.kamp for bryggeriene. For Bådin, som hadde en runde med uavgjort mot Eiker i august med påfølgende omkamp for et fagdommerpanel kan man til og med argumentere for at det er 6. gang de har konkurrert denne sesongen. Men, for ordens skyld tar vi en liten presentasjon:

 

Nøgne Ø fra Grimstad representerer selve startskuddet for den nye generasjonen håndverksbryggerier i Norge, de ble etablert i 2002 og produserer imponerende 1,4 millioner liter i året. De har ca 20 øl i sitt faste sortiment, men finner stadig vekk på nye ting – i år alene kommer det omtrent 40 nyskapninger på markedet. Og nevnte vi 15-årsjubileet? Gratulerer, igjen!

 

Bådin fra Bodø er et bryggeri i den andre enden av skalaen, med en produksjon på 51.000 liter øl i året (særlig den «-og én» er ekstra viktig). Bryggeriet ble etablert i 2013 av 6 kompiser, og drevet fullstendig på dugnad frem til 2015. Og rett skal være rett – det er nok en god porsjon dugnadsarbeid fortsatt for de fleste av dem. Men det er ikke så farlig å være liten, så lenge man er god!

 

Fire staute karer fra mannskoret Over Rævne bidro til å sette stemningen med en flerstemt utgave av «Ja, vi elsker dette landet». Gutta, som er fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NIMBU) på Ås, forteller selv at de er opptatt av fjell, øl og damer (prioritert rekkefølge), og fulgte opp med flere musikalske innslag i løpet av kvelden.

 

Menyen denne kvelden var inspirert av Aase E. Jacobsen, som de fleste av oss kanskje kjenner gjennom Aperitif.no. Hun hadde valgt retter som skulle være passe utfordrende for bryggeriene, men hun kunne også love at oppskriftene ville dukke opp på nettsiden i løpet av ikke så lang tid, til glede for landets mange hobbykokker. Den første retten på menyen var en ren vegetarrett, med knutekål, beter og eple med røkt snøfrisk og små, sprø biter av rugbrød.

 

Bryggeriene hadde valgt to ganske så ulike øl til denne retten. Andreas fra Bådin kunne avsløre at de hadde latt seg inspirere av et øl ved navn Holy Smoke som superhjemmebrygger Erlann Eldorsen hadde brygget med Nøgne Ø, og med Erlann på laget hadde Bådin laget Still Smokin, et rauchbier som matchet den røkte osten i den første forretten.

 

Karoline fra Nøgne Ø, som nesten var rørt til tårer av nasjonalsangen, hadde hentet frem en forsmak på årets juleøl til denne retten, og serverte Tradisjon 2017. Dette ølet er brygget med norske råvarer og Kveik, og med en smak av honning løftet det frem sødmen i retten.

 

Kveldens andre forrett var klippfisk-kroketter med pepperrotmajones tilsmakt med Gilde dillakevitt og karse. Med både de friterte krokettene og den fete majonesen var utfordringen her å finne noe som kunne skjære igjennom og rense opp litt, samtidig som det ikke måtte overdøve smaken fra retten.

 

Og man skulle jo tro at Bodø-gutta kunne dette med klippfisk. Eller fesk, som det heter. Thomas fra Bådin hadde her hentet frem den pale alen Rensåsen, som var en av de første ølene bryggeriet laget – og denne gangen i sin «rene» form, uten fancy remixing. Rensåsen er brygget med Mosaic-humle som gir fruktighet og en frisk stil til ølet, noe som renset godt opp mellom bitene av kremete kroketter og myk majones.

 

Karoline på sin side mente at sørlendinger også kan dette med sjømat, og at her var det den gode helgematfølelsen som skulle hentes frem. Hun hadde funnet frem igjen XXX Norwegian Farmhouse Tripel, et nydelig, belgisk inspirert øl brygget med Kveik. Dette ølet, med sine heftige 9,5%, burde kunne takle den kraftige smaken av frityr, og samtidig tilføre en frisk fruktighet.

 

Hovedretten på denne menyen var virkelig en hyldest til høsten. Tenk på den beste får-i-kålen og den beste vilt-gryta du har fått noen gang, sammen. Her var det mørt lammekjøtt servert med brent, eplebressert spisskål, rotgrønnsaker og saus på brunost, med en liten skje tyttebær og et osteknekkebrød på siden. Her hadde Andreas funnet frem en gammel favoritt, Beer and Lothing in Bodø. Denne belgiske dubbelen er brygget i samarbeid med Espen Lothe fra Kinn, og har fått litt ekstra sødme og fruktighet ved hjelp av litt rosiner og kandissukker. Sånn kan det altså gå når man smaker seg igjennom alt det belgiske fra to polutsalg, og gjenskaper den beste smaken i et nydelig samarbeidsbrygg.

 

For Karoline minnet denne hovedretten om søndagsmiddagene hos mormor, og for å ha nok kraft til å kunne matche brunosten og samtidig fremheve det milde, sarte kjøttet hadde hun funnet frem den siste resten av en Imperial Rye Porter på 9% fra Nøgne Ø’s kjellere.

 

Kveldens dessert var en overraskende lett og luftig variant, med knyttnevestore «snøegg» av eggehvite som skjulte en frisk multekrem, det hele toppet med vaniljekrem og karamelliserte nøtter. Som ved tidligere runder ble ølen servert blindt til desserten, men her var det åpenbart at bryggeriene hadde tenkt i de samme banene og siktet mot Belgia. Bådin hadde valgt å gi oss en liten snikpremiere på årets juleøl, Landegode. Denne er brygget i belgisk stil med toner av appelsin og sjokolade, og kjentes ung og frisk ut i glasset. Nøgne Ø hadde også valgt en belgisk dubbel, men deres Twin Otter var mer utviklet på smak.

 

Etter at alle stemmer var avgitt nærmet kvelden seg den store avslutningen og den høytidelige opplesningen av dagens resultater – og her var publikums tale tydelig. Nøgne Ø hadde riktignok vunnet den første forretten, men kompisgjengen fra nord gjorde rent bord med resten av menyen. Karoline og Nøgne Ø tok det hele med fatning og var godt fornøyde med å ha kommet til finalen, mens for Thomas, Andreas og de andre gutta fra Bådin – som var i finalen for andre året på rad – var det tydelig at seieren smakte ekstra godt. For å sitere Andreas, som uttrykte seg som en ekte bodøværing; Fan’ de va deilig!

 

Vi takker dermed Nøgne Ø for innsatsen og gratulerer Bådin med velfortjent seier i årets Bryggeribråk, med heder og ære med på kjøpet! Og vi gleder oss til å se hva det kommer ut av det når Bådin skal besøke Nøgne Ø for å brygge seiersølet!

 

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek