14. august var det tid for den første av kvartfinalene i Bryggeribråk, dette Tinder mellom mat og øl. To nordiske bryggerier skulle duellere – Munkebo fra Fyn i Danmark mot Poppels fra Göteborg.
Menyen var inspirert av Gustav Jørgensen, som har skrevet boken Øl, vin og mat sammen med Geir Salvesen. Oppskriftene i boken kommer fra restaurant Olympen, men her er det fritt diktet videre på idéer derfra.
Klaus fra Munkeby har både formell utdannelse og familietradisjoner som grunnlaget for bryggeriet sitt., som ligger 15 kilometer fra Odense. Han har vokst opp på de sydfynske øyer, der man ia alle år har brygget øl til husbruk. I tillegg har han tatt eksamen i cellebiologi og jobbet ved større bryggerier, blant annet i Bayern før han startet bryggeriet i 2013.
Flere av Munkebos øl er inspirert av gamle tradisjoner, og selv om tradisjonen om ta vare på gårdens eget gjær fra et brygg til neste er dødd ut, har han lyktes i å finne igjen familiens gjær på bier for deretter å få denne rendyrket.
Max fra Poppels kunne fortelle at de i utgangspunktet var en vennegjeng som i mange år hadde spilt i band sammen. Etter hvert ble det sosiale vel så viktig som musikken, og nå er de en gruppe på 15 stykker, hvorav 12 jobber i bryggeriet. Fra etableringen i 2012 er de i ferd med å bli et av Sveriges største. De beskriver dette som et hobbyprosjekt som har sporet av – men på en hyggelig måte.
Dagens meny bar nok mer preg av høst enn sommer, med utsøkte nordiske smaker.
Forretten var løyrom med saltbakte mandelpoteter, Rørosrømme, løk, karse og brunet smør. Munkebo stilte med en Weissbier brygget med deres egen gjær, Poppels hadde en Imperial Saison som var tørrhumlet, med mye preg av sitrus. Hos kveldens publikum var det Munkebos øl som falt mest i smak.
Hovedretten var utfordrende å matche med øl. Den besto av renstyrstek med syltet plomme, kantareller, timian og en syrlig einebærsaus. Den ble servert med røkte gulrøtter, som hadde en ganske kraftig røyksmak.
Her hadde Munkebo en porter brygget med Brettanomyces-gjær, som gir en følelse av villgjær. Den hadde en duft av lakris, og i følge bryggeren toner av stall og lær. Poppels prøvde seg med en West Coast IPA, med mye restsødme og balanse mellom malt og humle.
Her gikk diskusjonen friskt ved bordene, det var ikke lett å velge. Det viste seg at resultatet ble uavgjort.
Desserten var en ostekake eller kanskje snarere en fromasj med snøfrisk, multer og tinnved med litt sprø krokan på. Her ble ølene servert blindt, det vi si at vi ikke visste hviklet øl fr ahvilket bryggeri vi hadde i glasset. Fasiten viste at Poppels hadde en amerikansk hveteøl med bringebær med rødfarge og utpreget syrlighet. Munkebos bidrag var en belgisk dubbel, som var brygget som en juleøl med store deler av krydderhyllen involvert. Siden vi snart skriver september, var dette krydderpreget nå ganske avdempet, men bidro til en behagelig kompleksitet i det nokså søte ølet. Jeg skal her innrømme at jeg gjettet på at det var en barley wine vi fikk servert.
Munkebo gikk seirende ut av desserten også, og er dermed klar for semifinale mot neste ukes vinner. Da er det Haandbryggeriet og Nøgne Ø – Det kompromissløse bryggeriet som kjemper, med samme meny som denne uken. Representater for begge bryggeriene var til stede for å finne frem best mulig match. Her blir det harde kampen, også videre i turneringen.