(kamp 8) 07.08.17

Bådin mot Eiker

 

Skrevet av Camilla Grøneng

 

Den kvelden da alle var vinnere

 

Plutselig var august her, og med en spennende kamp der Eiker møtte Bådin for å kjempe om ære og berømmelse erklærer vi herved høstsesongen i Bryggeribråk for åpnet. Vi skulle bare ønske at været kunne være litt mindre opptatt av den biten med "høst"...

 

 

På en mandag ettermiddag med regn og gråvær er det lite som minner om sommer i Oslo, men hva gjør vel det når Bryggeribråk endelig er tilbake fra sommerferie. Sesongens første kamp stod mellom et familiedrevet, heløkologisk bryggeri fra Mjøndalen og en kompisgjeng fra Bodø - og ikke visste vel alle vi som hadde funnet veien til Håndverkerstuene hvor spennende det skulle bli!

 

Eiker ølfabrikk fra Mjøndalen ble etablert i 2014, og bryggmester og tidligere hjemmebrygger Jonas sysselsetter så godt som hele familien i jakten på godt, økologisk øl. Bryggeriet holder til i en gammel cellulosefabrikk, og i fjor kunne de klokke inn med 30.000 liter miljøvennlig drikke. Om Jonas får det som han vil, øker det til 50.000 i år.

 

Bådin regner sin historie tilbake til 2012, da en kompisgjeng på 6 stiftet sitt eget bryggeri for å ta hjemmebryggerhobbyen til neste nivå. Bryggeriet ble stort sett drevet på dugnad frem til 2015, men er nå oppe i en produksjon på ca 50.000 liter i året.

 

Kveldens meny var bortimot det eneste som fortsatt minnet om sommer denne mandagen, da kjøkkensjef Jonas Melin gjentok treretteren fra slutten av juni. Forretten, en nydelig makrell med kremet nykål og grillet sitron, ga alle oss søringer en god sommerfølelse, men for en bodøværing var det tungt å konstatere at han nok en gang ble servert "ufisk" her sørpå. Likevel var valget av øl til retten overraskende likt.

 

Jonas fra Eiker, som avslørte at han hadde hatt gode hjelpere til å smake menyen på forhånd, hadde valgt Eiker Hvete, en wit brygget med fransk saison og med mye smak av sitron. Tanken her var å matche den feite fisken med noe som var både lett og syrlig i smaken.

 

Bryggmester Andreas fra Bådin hadde slett ingen planer om å spise slik skummel mat som makrell, men hadde likevel falt ned på Mjelle - som også er en wit, brygget med samme type gjær. Riktignok ørlite mer robust enn Eiker sin, men her var det kun nyanseforskjeller.

 

Til hovedretten, en nydelig confitert kylling med primørsalat, brunet smør (og duverden for en nydelig smørsmak!) og estragon, hadde Jonas valgt ut Eiker Blond. Dette er i følge bryggmesteren selv et øl som er så nakent og strippa at det MÅ gjøres helt riktig for å være godt - men samtidig er det også et øl som alle kan like - selv de som ikke har andre ambisjoner enn å peke en finger i være og bestille "en øl, takk".

 

Andreas på sin side mente at det slett ikke var nødvendig å være like forsiktig i smaken, og hadde valgt ut Moloen, en hoppy saison. Denne var visstnok ment som et sommerøl, men etter erfaringer med at den passet selv til lutefisk - med alt det underlige folk putter på slikt - så har den blitt oppgradert til helårsøl.

 

Kveldens dessert var en liten sjokoladekake med lettsyltet og ingefær-skarp rødbete, bringebærflak og en veldig syrlig og kald nyr-sorbet. Og bryggeriene som til nå hadde valgt øl som smaksmessig ikke lå så langt fra hverandre, gikk virkelig i hvert sitt hjørne for desserten.

 

Dessertølen ble som vanlig servert blindt, men da stemmene var avgitt fikk vi vite at det var Eiker som hadde valgt å satse på bringebær-sporet med sin Saison de Framboise, en øl som har robbet bortimot hele østlandsområdet for bringebær, og fått litt hjelp av laktose for å balansere ut syrligheten.

 

Bådin på sin side var frekke nok til å gi oss en øl som ikke var å finne på Untappd, ettersom Andreas hadde lånt litt fruktighet fra Rensåsen Remix #07 med mango og pasjonsfrukt for å hjelpe den ikke-ennå-lanserte Svart Vatten, en imperial stout som først kommer i salg i september en gang. Men resultatet av blandingen var det ingen ting å si på, her var det nok av kaffe, sjokolade og fruktighet som fremhevet sjokoladetemaet i desserten.

 

Og så var jo tiden kommet for stemmetelling, og så er straks kvelden over. Men etter uvanlig lang tid før resultatene kom, ble bryggmesterne hentet til side av Bryggeribråksjef Hansi. Hva var nå dette?

 

Til slutt kom resultatene. Bryggeriene hadde levert uavgjort til forretten - kanskje ikke så rart, da de her i praksis hadde valgt nesten likt. Eikers forsiktige og rene blond stakk av med hovedretten, og publikum likte best Bådins blandingsbrygg til desserten. Som ved tidligere kamper der det står uavgjort mellom bryggeriene betydde dette en full telling av alle kveldens stemmer, der den med flest stemmer totalt vinner. Men det var her vi fikk en overraskelse; bryggeriene hadde nøyaktig like mange stemmer!

 

Et tilbud om loddtrekning ble valgt bort, og særlig Andreas hadde sterke protester mot benkeforslaget om straffekonk. Bryggeriene og Håndverkerstuene ble enige om at det eneste riktige var å hente inn en fagjury som kunne gjennomføre en blindsmaking og velge en vinner på et senere tidspunkt. Så for første - og kanskje siste - gang i verdenshistorien endte faktisk denne mandagens bryggeribråk med uavgjort. Eller, for å si det på en litt mer positiv måte; på denne kvelden var begge bryggeriene vinnere!

 

To be continued...

 

 

 

 

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer

kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek